Terug naar nieuws

25 februari 2025

De Nederlandse Zeekabel Coalitie: Een centraal aanspreekpunt voor de aanleg van onderzeese kabels in Nederland

Bijdrageartikel

Nederland, centraal gelegen, staat bekend als een belangrijk digitaal knooppunt. Er is een enorme dichtheid aan datacenters, een sterke digitale economie en een uitstekende digitale infrastructuur, zowel over zee als over land naar het Europese achterland. Met zijn wereldklasse connectiviteit en strategische positie biedt Nederland ongeëvenaarde mogelijkheden voor de ontwikkeling van digitale infrastructuur. De Nederlandse Zeekabel Coalitie heeft als doel internationale samenwerking te bevorderen en de Nederlandse positie als digitaal knooppunt verder te versterken.

Unieke ondersteuning voor het aanlanden van zeekabels in Nederland

De coalitie is een uniek publiek-privaat samenwerkingsverband met topniveaupartners uit het bedrijfsleven, infrastructuur, datacenters, groothandelsgebruikers, kennisinstellingen en verschillende overheidslagen. De coalitie ondersteunt nieuwe kabelinitiatieven door kennis te delen over het Nederlandse ecosysteem, relevante partijen te verbinden en ondersteuning te bieden bij het navigeren door het regelgevings- en vergunningsstelsel in Nederland. De coalitie zet zich in om landingspartijen in elke stap van het proces te begeleiden en fungeert als het eerste aanspreekpunt om ondersteuning te krijgen bij het succesvol aanlanden van een onderzeese kabel in Nederland.

2024: Een mijlpaaljaar voor de Nederlandse Zeekabel Coalitie

2024 was een zeer productief jaar voor de coalitie. Allereerst sloten alle Nederlandse kustprovincies zich aan bij de coalitie, waardoor er directe lijnen zijn naar alle relevante overheidsinstanties, ongeacht waar onderzeese kabels in Nederland willen aanlanden.

Naast de versterking van de interne ondersteuning en het bereik van de coalitie, zijn er ook spannende internationale ontwikkelingen.

Martin Prins, ambassadeur van de Dutch Subsea Cable Coalition, zegt: “We werken momenteel samen met verschillende consortia aan kabelroutes. Uiteraard ondersteunen we het IOEMA-initiatief, dat gepland staat om op twee locaties aan de Nederlandse kust aan te landen. We brengen hen in contact met de juiste partijen, of dat nu overheidsinstanties zijn voor vergunningsprocedures of marktpartijen voor samenwerking.”

Bovendien is de coalitie in vergevorderde gesprekken met partijen uit verschillende andere Europese landen om samen te werken aan een nieuw, uitgebreid en uniek kabelsysteem. Blijf op de hoogte door Nederlandse coalitieleden te ontmoeten op evenementen zoals Submarine Networks, contact op te nemen via e-mail of u later dit jaar in te schrijven voor ons webinar.

Verdere stroomlijning en verlaging van de drempel voor aanlanding in Nederland

Naast directe ondersteuning van internationale consortia werkt de coalitie ook actief aan projecten in Nederland die het aanlanden eenvoudiger en aantrekkelijker maken. In het eerste kwartaal van 2025 wordt een speciaal ‘servicepunt’ gelanceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Alle consortia die geïnteresseerd zijn in een aanlanding in Nederland kunnen zich melden bij één projectbegeleider die als centraal aanspreekpunt zal fungeren en helpt bij de coördinatie van vergunningstrajecten. Door vergunningaanvragen integraal in plaats van sequentieel te behandelen, zal deze unieke service de verwerkingstijden aanzienlijk verkorten.

Peter van Burgel, CEO van AMS-IX: “De Nederlandse Zeekabel Coalitie zet belangrijke stappen in het verder faciliteren van onderzeese kabelsystemen naar Nederland. Wij zijn blij dat wij actief bijdragen aan het versterken van de leidende positie van Nederland als digitaal knooppunt en digitale toegangspoort tot Europa.”

De Nederlandse overheid is ‘toekomstgericht en ondersteunend’

Het aanlanden en goed onderhouden van zeekabels staat ook op de politieke agenda. De Nederlandse overheid benadrukt dat de digitale infrastructuur, inclusief maritieme kabels, niet als vanzelfsprekend mag worden beschouwd. Het vergt continue inspanningen van zowel bedrijven als de overheid om de digitale infrastructuur innovatief, hoogwaardig, betaalbaar, veerkrachtig, veilig, duurzaam en aantrekkelijk te houden voor investeerders.

“Het plan van de Nederlandse overheid is om de komende jaren meer te investeren in digitale infrastructuur,” zegt Martin Prins. “Dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling voor ons, omdat we onderzeese kabelaanlandingen willen blijven stimuleren. Maar het is ook een goed moment voor externe partijen om aanlandingen te realiseren.”

We kijken ernaar uit u te ontmoeten op Submarine Networks

Ambassadeur van de Nederlandse Zeekabel Coalitie, Martin Prins, samen met zijn collega’s Aldert de Jongste (Coalitiestrateeg) en Björn Oosterwijk (Algemeen Secretaris), en andere coalitieleden die Nederland vertegenwoordigen, zullen aanwezig zijn op het Submarine Networks Event in Londen, februari 2025. Tijdens de ‘News in Brief’-sessies op dinsdag 18 februari om 10:50 uur zal Martin verder ingaan op de coalitie en de propositie van Nederland. Mis zijn unieke inzichten niet!

Martin Prins: “Het is duidelijk dat Nederland ‘open for business’ is. We zullen onze coalitie verder introduceren aan de internationale onderzeese kabelgemeenschap en geïnteresseerde partijen informeren over de mogelijkheden die Nederland en de Nederlandse Zeekabel Coalitie te bieden hebben.”

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Totaltele.com. Je kunt het originele artikel hier bekijken.