Europese partijen tekenen MoU om samen te werken aan Pan-Arctisch kabelsysteem voor verbeterde veerkracht en connectiviteit.
De toekomstige concurrentiekracht van economieën en digitale samenlevingen is afhankelijk van digitale infrastructuur en diensten. De ontwikkeling en inzet van strategische onderzeese kabelinfrastructuur – met verbeterde veerkracht, veiligheid en routediversiteit – zijn daarvoor sleutelelementen.
Cinia Oy, NORDUnet A/S, Tusass A/S, de Zeekabel Coalitie, GlobalConnect AB en Tampnet AS hebben een Europees Memorandum van Overeenstemming (MoU) ondertekend en de partijen erkennen gezamenlijk de strategische waarde van het opzetten van een Pan-Arctisch kabelsysteem (PACS) dat zal bijdragen aan de wereldwijde digitale connectiviteitsinfrastructuur. Dit MoU bevestigt de aanhoudende interesse van de partijen in het opzetten en uitvoeren van een langetermijnstrategie voor het gezamenlijk ontwikkelen en implementeren van het plan voor een pan-Arctisch onderzees kabelsysteem.
De ambitie van PACS is om nieuwe kritieke routes te creëren tussen Europa en Azië via het Noordpoolgebied en Noord-Amerika. PACS zou substantieel bijdragen aan de veerkracht van het internet in het algemeen en de digitale soevereiniteit en leveringszekerheid voor de betrokken economieën.
De partijen zullen het project ontwikkelen met de ambitie om het PACS begin jaren 2030 volledig gereed te hebben voor gebruik, terwijl sommige delen van het systeem eerder in gebruik zullen worden genomen. De reikwijdte van de geplande samenwerking tussen de partijen omvat activiteiten zoals bijvoorbeeld technische en architecturale planning, verkoop en marketing, financiering, leveranciersstrategie, samenwerking met andere partijen in Europa, Azië en Noord-Amerika, evenals de mogelijke oprichting van een gezamenlijke Europese entiteit (SPV) om de projectactiviteiten te promoten.
Het Pan-Arctic Cable System streeft ernaar te voldoen aan de voorwaarden om te worden bestempeld als een Cable Project of European Interest (CPEI) zoals gedefinieerd door de Europese Commissie. De partijen zijn van plan een langetermijnsamenwerkingsstrategie en -doelstellingen na te streven ten behoeve van kritieke onderzeese kabelinfrastructuur
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Cinia Oy
communications@cinia.fi
+358 40 862 0311
Zeekabel Coalitie
martin.prins@dutchsubseacablecoalition.com
+31 637003700
NORDUnet A/S
valter@nordu.net
+46 70 788 47 42
GlobalConnect AB
par.jansson@globalconnect.se
+46 70 255 67 88
Tusass A/S
SHA@tusass.gl
+45 31198399
Tampnet AS
cl@tampnet.com
+47 930 888 39
Cinia Oy is een Fins bedrijf dat zich richt op het beveiligen van digitale omgevingen en gespecialiseerd is in kritieke, zeer betrouwbare verbindingen en software.
NORDUnet A/S is een samenwerking tussen de National Research and Education Networks (NREN’s) van de vijf Scandinavische landen, namelijk Denemarken (DeiC), Finland (Funet/CSC), IJsland (RHnet), Noorwegen (Sikt) en Zweden (Sunet), die een wereldwijd datanetwerk exploiteren.
Tusass A/S is de gevestigde en enige exploitant van het vaste, mobiele, satelliet- en andere telecommunicatienetwerk in Groenland.
De Zeekabel Coalitie is een publiek-private samenwerking tussen een diverse groep belanghebbenden uit het bedrijfsleven, kenniscentra en overheidsinstanties in Nederland.
GlobalConnect AB is een van de toonaangevende aanbieders van digitale infrastructuur en datacommunicatie in de Scandinavische landen.
Tampnet AS is een Noors bedrijf en exploiteert ‘s werelds grootste offshore communicatienetwerk met hoge capaciteit in de Noordzee en de Golf van Mexico.
Bekijk het originele persbericht hier.
18 en 19 februari staat de Zeekabel Coalitie op het Submarine Networks event in Londen, waar ook deze overeenstemming zal worden besproken in de presentatie van Martin Prins, de ambassadeur van de coalitie.